De discussie in de afgelopen tien jaar als het gaat om cloud zijn globaal verlopen van SaaS via IaaS en PaaS naar multicloud en hybride cloud. Vraagstukken daarin variëren van security, legacy, connectivity tot het meer recente dataportabiliteit en interconnectiviteit. En natuurlijk combinaties daarin. In de komende pagina’s wil ik u meenemen naar de separate uitdagingen die mijn gesprekspartners naar voren hebben gebracht op het gebied van connectivity, security, hybride cloud, legacy en portability. Deel 4 en tevens het laatste deel in deze serie: Legacy en portability.

Legacy

Het aantal legacy-applicaties heeft directe invloed op de keuzes die je maakt als je bezig bent met een cloudstrategie. Zo vertelde Naomi du Burck van de ANWB mij begin dit jaar: “Wij hebben meer dan 850 applicaties met veel legacy. Natuurlijk gebruiken wij ook de cloud, maar de legacy maakt het geheel complex.”

Het kan nog gecompliceerder. De zorgsector bijvoorbeeld heeft er ook nog eens mee te maken dat veel van de gebruikte software komt van gespecialiseerde aanbieders. En die aanbieders zijn vaak niet van een dergelijke schaalgrootte dat ze kunnen mee-evolueren met de eisen die door de wetgever worden gesteld aan in de cloud gehoste software. Daarom draait veel van de gespecialiseerde software nog steeds lokaal, zeggen IT-leiders uit de zorg.

"Kleinere partijen kunnen het financieel niet aan om alle certificeringen en audits te betalen", legde een security-officer van de verzekeraar mij eens uit. "Maar we zijn gehouden aan een bepaald budget, en moeten voor gespecialiseerde pakketten toch naar kleinere aanbieders." Dat wordt beaamt door Reinhart Maertens, de directeur ICT van een ziekenhuis in Antwerpen . "Bij ons is het niet anders. Dat houdt vervolgens wel in dat je het niet in een cloudomgeving kan onderbrengen."

Portability

Het hedendaagse probleem is vaak dat je moeilijk kan switchen van aanbieder binnen een multicloud-architectuur, zo blijkt uit de gesprekken die ik in de laatste jaren heb gevoerd met IT-leiders. “Overstappen is hels”, stelde een ICT-directeur. “Cloud is voor de leveranciers een nieuw verdienmodel en ze willen je dus zo lang mogelijk vasthouden. Ze zadelen je dus op met ellenlange migratietrajecten.” Ook een andere IT-manager zei nog  te zoeken naar hét antwoord op het vraagstuk waar hij mee worstelt: hoe flexibel wordt de multicloud als je er bijvoorbeeld goed rekening mee moet houden welke applicaties onderling zijn verbonden en een switch van de ene naar de andere provider verregaande implicaties kan hebben voor je infrastructuur. “Het zal nooit zo zijn dat je van de ene dag naar de andere een knop omdraait.”

Hoe dan ook, uiteindelijk bepaalt de functionaliteit van specifieke publieke clouds de mate waarop die zal worden ingezet. De ene applicatie draait beter bij de ene publieke cloudaanbieder dan bij de andere. Zo hebben softwareleveranciers als SAP roadmaps waarin ze beschrijven welke versies van hun software op wel platform kunnen draaien. “Ik zie het als het overstappen en het gebruiken van Windows en Unix”, beeldde een van de CIO’s dat voor me uit.

Anders dan het overzetten van applicaties is het overzetten van data. Is er zoveel data verzameld en opgeslagen in een cloudomgeving, dan is het overzetten van die data naar een andere cloudomgeving een zeer intensieve en tijdrovende klus. En dus kostbaar. Daarnaast kunnen applicaties die on-premise, in private cloud en in public cloud samen data moeten delen of zijn ze van elkaar afhankelijk om data te verwerken. In dat geval is het zaak goed te kijken naar compliance, en naar je eigen voorkeuren. De mate waarop applicaties van elkaar afhankelijk zijn, wordt vaak onderschat en is één van de grootste struikelblokken in het migreren naar de cloud.