De discussie in de afgelopen tien jaar als het gaat om cloud zijn globaal verlopen van SaaS via IaaS en PaaS naar multicloud en hybride cloud. Vraagstukken daarin variëren van security, legacy, connectivity tot het meer recente dataportabiliteit en interconnectiviteit. En natuurlijk combinaties daarin. In de komende pagina’s wil ik u meenemen naar de separate uitdagingen die mijn gesprekspartners naar voren hebben gebracht op het gebied van connectivity, security, hybride cloud, legacy en portability. Deel 3: Hybride cloud.

Hybride cloud

Een hot topic dezer dagen, in ieder geval bij de cloudaanbieders, is de zo geheten hybride cloud. Dat houdt in uiterste vorm in dat je binnen je IT-landschap gebruik maakt van zowel on-premises, private cloud en publieke cloud. En dat moet met elkaar kunnen communiceren, dus het brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee. Essentieel is de architectuur. Ook is van belang hoe je hybride cloud eruit ziet. Een mix van substantieel gebruik publieke cloud, enkele private clouds en een klein beetje nog on premise is volkomen anders dan een ‘stretched datacenter’, zoals bijvoorbeeld Martijn Jonker, business manager bij consultancy Andarr het tijdens een cloudevent stelde. “Cloudnetworking is heel anders dan datacenternetworking.”

Daarnaast is het van belang welke eisen je stelt aan performance.  Zo zei Fred Jekel van Van Landschot dat je wat dat betreft altijd iets inlevert als je applicaties in de cloud draait.  “Dan moet je kijken of dat het waard is ten opzichte wat je bijvoorbeeld wint aan beheer. Uiteindelijk blijf je toch je eigen system integrator.” In die optiek zijn nog veel IT-leiders bezig met het vinden van de juiste balans. Zo sprak ik tijdens een informele lunch met Edward Cox, directeur van de ICT-tak van Louwman Group, dat nog veel legacy had. “De kernvraag is: waar wil je zelf je tijd aan besteden versus wat is commodity en kan je dus extern laten doen? De neiging is alles buiten de deur te zetten, maar dan verlies je ook kennis. Uiteindelijk zoek ik naar een balans in een hybride multicloud”, zei hij bij die gelegenheid.

Ik kwam diezelfde puzzel tegen bij Pieter van Soerland, senior IT-verantwoordelijke bij Zilveren Kruis. “Alles waaraan je je vastlegt, beperkt je mogelijkheden, dus het is een hele puzzel wat en hoe je het doet met publieke en private cloud in combinatie met on-premises.” Hij geeft een aantal voorbeelden. “Je kan infra naar de cloud brengen als er een businesscase is. Het afrekenmodel kan ook negatief voor de cloud uitpakken. Saas is vaak het grootste vraagstuk. Voor standaardapplicaties zie ik nog steeds geen cloud-businesscase. Ook niet als je een stabiele belasting hebt op infrastructuur.”