Interessante verbeteringen liggen in de hogere spectrumruimtes, zoals 3,5 en 26 GHz. Maar die laten nog even op zich wachten in Nederland. De veiling van de 3,5 GHz-band volgt pas over drie jaar. Wat er met 26 GHz gaat gebeuren is nu nog niet duidelijk, maar een dezer weken moet het ministerie van Economische Zaken en Klimaat met de nieuwe Nota Mobile Communicatie komen, waarmee de plannen duidelijker vorm moeten krijgen.

Het goede nieuws is dat er veel geƫxperimenteerd wordt in Nederland. Diverse pilots kijken naar de meerwaarde die de nieuwe standaard biedt ten opzichte van vorige generaties. Een van de belangrijkste meerwaardes van 5G zit niet zozeer in hogere downloadsnelheden voor smartphones, maar in de ontzettend lage latency die mogelijk wordt door de nieuwe netwerktechnologieƫn die in de standaard zijn opgenomen. Die lage latency maakt nieuwe toepassingen mogelijk die geen genoegen nemen met near-realtime, maar afhankelijk zijn van latency's die tientallen milliseconden lager uitpakken dan we met 4G zien.

In deze special blikken we vooruit op de uitrol van 5G in Nederland. Wat kunnen we werkelijk verwachten de komende jaren en wat betekent dit voor IT? We kijken verder naar het tijdspad van de uitrol in ons land en staan stil bij de technische specificaties die zijn opgenomen in de standaard.