Er wordt veel verwacht van blockchain in verschillende sectoren. Het grote voordeel van de technologie zou zijn dat het tussenpersonen uit de keten snijdt, waardoor processen soepeler kunnen verlopen. Maar het koor van sceptici begint ook steeds hoorbaarder te worden. Zij beweren dat blockchain een geweldige toepassing is die een oplossing is voor helemaal niets. Bovendien wordt er gewezen op het hoge stroomverbruik en op de eventuele privacyproblemen die blockchain met zich meebrengt.

De hype is in ieder geval voorbij en nu rest alleen nog realisme. In deze allereerste State of IT onderzoekt de redactie van het IDG B2B platform (Computerworld.nl, CIO.nl en CXO.nl) wat blockchain nu eigenlijk waard is in de enterprise. We gaan dieper in op wat je ermee kunt en wanneer je beter iets anders kunt gebruiken. Bovendien laten we een aantal praktijkcases zien waarin blockchain daadwerkelijk wordt ingezet. Daaruit blijkt dat blockchain wel degelijk zijn nut heeft.

Hierbij is het goed in gedachten te houden dat de ontwikkeling van blockchain nog lang niet is afgerond. Er komen steeds nieuwe mogelijkheden bij, waardoor ook de use cases steeds uitgebreider zullen worden. Zo lijkt een killer application toch steeds dichterbij te komen.