Vroeger had je op Tel Sell reclames voor de Slice-N-Dice, handig keukengereedschap om groenten simpel te snijden, legt Van der Meulen uit. "Dat is handig voor veel mensen die simpel aan de slag willen gaan, maar een echte kok heeft toch liever een goed mes."

"Mensen raken graag verknocht aan een ding dat alles kan. Maar vanuit een technologisch perspectief geldt vaak dat een Jack of all trades, master of none is. Het werkt, maar uiteindelijk als het ouder wordt, als het groter wordt, als het meer functionaliteit moet krijgen - dan gaat het niet meer voldoen." Van der Meulen denkt ook dat je niet uitkomt bij blockchain als je veel van de projectvragen die nu worden voorgesteld met blockchainoplossingen voorlegt aan doorgewinterde IT'ers. "Je komt dan uit bij een geclusterde database, of een signing-algoritme van twintig jaar oud, of iets anders."

Makkelijker aanhaken

Toch ziet hij wel waarde in blockchain, ook al ligt dat niet echt bij de technologie zelf. "Ik snap het enthousiasme over de use-cases wel", zegt hij. "Het idee van een notariële functie in zo'n chain vind ik bijvoorbeeld heel tof. Ik denk dat we dat idee niet gehad zouden hebben als er niet iemand met blockchain aan de slag was gegaan." Hij vermoedt dat de waarde misschien juist wel ligt in de hype zelf, omdat organisaties aan de slag gaan met IT-zaken waar ze misschien eigenlijk al mee bezig zouden moeten zijn geweest met traditionelere technieken.

"Ik denk dat de concepten die dit in mensen wakker maken wel degelijk wat waard zijn."

In het geval van containertracking denkt hij dat het succes wellicht meer ligt in het etiket blockchain, waarmee je al die disparate partijen kunt aanhaken aan een uniform datasysteem. "Iedereen kent dat woord, kent dat mechanisme en dan kan daar makkelijk op aangehaakt worden. Terwijl als je met al die logistieke partners zegt 'we hebben een API en die is RESTful en die praat op deze manier JSON', dan denkt iedereen 'klinkt leuk, maar laten we het houden zoals het is, want dat is allemaal hartstikke duur en lastig'. Maar als je zegt 'we hebben blockchain', dan lift je mee op iets wat groot is."

Kracht van marketing

Over dat specifieke effect, hoewel dat meer met marketing te maken heeft dan met technologie, is hij redelijk positief: "Ik denk dat er best wel wat waarde zit in systemen die gestandaardiseerd zijn, waar iedereen het mee eens is en waar je makkelijk op aansluit. Maar dat maakt de oplossing niet noodzakelijk de beste. Ik denk dat de concepten die dit in mensen wakker maken wel degelijk wat waard zijn. Het zorgt er nu wel voor dat een oud traditioneel bedrijf dat niet snel verandert dit concept heeft geadopteerd", zegt Van der Meulen."

Dat betekent dat mensen opeens gaan nadenken over vernieuwing. Het is erg mooi dat ze gaan kijken naar het op andere manieren inzetten van technologie, van open en gedeelde databases, van cryptografische security, signing-algoritmes gebruiken in logistieke processen in transacties en ledgers - dat zijn allemaal dingen die ontzettend belangrijk zijn en al heel lang vanuit de techniek voet aan de grond probeerden te krijgen, en dat lukte niet. Nu komt er een buzzword-project langs, wat eigenlijk niet zo heel erg goed is, maar het wel voor elkaar krijgt om dat soort verandering aan te brengen. Nou, dat vind ik leuk."